【IF論文3】The Effectiveness of Intermittent Fasting to Reduce Body Mass Index and Glucose Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis/BMIと糖代謝を低下させるIFの有効性: 系統的レビューとメタアナリシス 2019年

overcast, winter, cloudy day

Takeaway

Intermittent fasting can effectively reduce body mass index and glucose metabolism in adults without diabetes mellitus by improving glycemic control, insulin resistance, and adipokine concentration.

間欠的絶食は、
血糖コントロール、
インスリン抵抗性、
アディポカイン濃度を改善することにより、糖尿病のない成人の肥満度指数と糖代謝を効果的に低下させることができる。

Abstract

The effects of an intermittent fasting diet (IFD) in the general population are still controversial.
In this study, we aimed to systematically evaluate the effectiveness of an IFD to reduce body mass index and glucose metabolism in the general population without diabetes mellitus.
Cochrane, PubMed, and Embase databases were searched to identify randomized controlled trials and controlled clinical trials that compared an IFD with a regular diet or a continuous calorie restriction diet.
The effectiveness of an IFD was estimated by the weighted mean difference (WMD) for several variables associated with glucometabolic parameters including body mass index (BMI) and fasting glucose.
The pooled mean differences of outcomes were calculated using a random effects model.
From 2814 studies identified through a literature search, we finally selected 12 articles (545 participants).
Compared with a control diet,
an IFD was associated with a significant decline in BMI (WMD, −0.75 kg/m2; 95% CI, −1.44 to −0.06),
fasting glucose level (WMD, −4.16 mg/dL; 95% CI, −6.92 to −1.40),
and homeostatic model assessment of insulin resistance (WMD, −0.54; 95% CI, −1.05 to −0.03).
Fat mass (WMD, −0.98 kg; 95% CI, −2.32 to 0.36) tended to decrease in the IFD group
with a significant increase in adiponectin (WMD, 1008.9 ng/mL; 95% CI, 140.5 to 1877.3)
and a decrease in leptin (WMD, −0.51 ng/mL; 95% CI, −0.77 to −0.24) levels.
An IFD may provide a significant metabolic benefit by improving glycemic control, insulin resistance, and adipokine concentration with a reduction of BMI in adults.

一般集団における間欠的絶食食(IFD)の効果については、まだ議論の余地がある。
本研究では、糖尿病のない一般集団におけるIFDの肥満度および糖代謝を低下させる効果を系統的に評価することを目的とした。
Cochrane、PubMed、Embaseの各データベースを検索し、IFDと通常食または継続的カロリー制限食を比較したランダム化比較試験および対照臨床試験を同定した。
IFDの有効性は、体格指数(BMI)や空腹時グルコースを含む糖代謝パラメータに関連するいくつかの変数について、加重平均差(WMD)により推定した。
アウトカムのプール平均差はランダム効果モデルを用いて算出した。
文献検索により同定された2814件の研究から、最終的に12件の論文(参加者545人)を選択した。
対照食と比較して、
IFDはBMI(WMD、-0.75kg/m2;95%CI、-1.44~-0.06)、
空腹時グルコース値(WMD、-4.16mg/dL;95%CI、-6.92~-1.40)、
インスリン抵抗性の恒常性モデル評価(WMD、-0.54;95%CI、-1.05~-0.03)
の有意な低下と関連していた。
脂肪量(WMD、-0.98kg;95%CI、-2.32~0.36)はIFD群で減少傾向にあり、
アディポネクチン(WMD、1008.9ng/mL;95%CI、140.5~1877.3)は有意に増加し、
レプチン(WMD、-0.51ng/mL;95%CI、-0.77~-0.24)値は減少した。
IFDは、成人において、血糖コントロール、インスリン抵抗性、アディポカイン濃度を改善し、BMIを低下させることにより、顕著な代謝上の利益をもたらす可能性がある。

Authors

Yongin Cho, N. Hong, Kyung-won Kim, S. Cho, Minyoung Lee, Yeon-Hee Lee, Yong‐ho Lee, E. Kang, B. Cha, Byung-wan Lee

Jornal

Journal of Clinical Medicine

Year

2019

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