Takeaway
Intermittent fasting is associated with greater weight loss in patients with type 2 diabetes compared to a standard diet, with similar impact on glycemic control.
2型糖尿病患者において、間欠的絶食は標準的な食事と比較して体重減少が大きく、血糖コントロールにも同様の影響を及ぼす。
Abstract
CONTEXT
Intermittent fasting (IF) has been proposed as a weight-loss strategy with additional cardio-metabolic benefits in individuals with obesity. Despite its growing popularity, the effect of IF in patients with type 2 diabetes (T2DM) remains unclear.
OBJECTIVE
We conducted a systematic review and meta-analysis to evaluate the metabolic impact of IF as compared to standard diet in patients with T2DM.
DATA SOURCES
Embase, PubMed, and clinicaltrials.gov between 1950 and August-12-2020.
STUDY SELECTION
Randomized, diet-controlled studies evaluating any IF intervention in adults with T2DM.
DATA EXTRACTION
We examined the impact of IF on weight loss and glucose-lowering by calculating pooled estimates of the absolute differences in bodyweight and glycated hemoglobin (HbA1c) as compared to control group using random-effects model.
DATA SYNTHESIS
Seven studies (n=338 participants; mean BMI 35.65kg/m 2, mean baseline HbA1c of 8.8%) met our inclusion criteria. IF induced greater decrease in bodyweight by -1.89kg (95%CI -2.91 to -0.86 kg) as compared to regular diet, with no significant between-study heterogeneity (I 221.0%, P=0.28). The additional weight loss induced by IF was greater in studies with heavier population (BMI >36kg/m 2) [-3.24kg (95%CI -5.72 to -1.15 kg)] and in studies of shorter duration (≤ 4 months) [-3.73kg (95%CI -7.11 to -0.36kg)]. IF was not associated with further reduction in HbA1c as compared to standard diet [HbA1c -0.11% (95%CI -0.38 to 0.17%)].
CONCLUSIONS
Current evidence suggests that IF is associated with greater weight loss in patients with T2DM as compared with standard diet, with similar impact on glycemic control.
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背景
間歇的絶食(IF)は,肥満患者においてさらなる心臓代謝上の利点を有する減量戦略として提唱されてきた。その人気は高まっているものの,2型糖尿病(T2DM)患者におけるIFの効果は依然として不明である。
目的
T2DM患者における標準的な食事と比較したIFの代謝への影響を評価するために、系統的レビューとメタ解析を行った。
データソース
1950年から2020年8月12日までのEmbase、PubMed、clinicaltrials.gov。
研究選択
成人T2DM患者を対象とした、あらゆるIF介入を評価した無作為化食事対照研究。
データ抽出
ランダム効果モデルを用いて、対照群と比較した体重および糖化ヘモグロビン(HbA1c)の絶対差のプール推定値を算出し、体重減少およびグルコース低下に対するIFの影響を検討した。
データの統合
7つの研究(n=338人、平均BMI 35.65kg/m2、平均ベースラインHbA1c 8.8%)が組み入れ基準を満たした。IFは、通常の食事と比較して-1.89kg(95%CI -2.91~-0.86kg)の体重減少を誘導したが、有意な研究間の異質性は認められなかった(I 221.0%、P=0.28)。IFにより誘発された追加的な体重減少は、体重の重い集団(BMI >36kg/m 2)を対象とした研究[-3.24kg(95%CI -5.72 to -1.15kg)]および期間の短い研究(4ヵ月以下)[-3.73kg(95%CI -7.11 to -0.36kg)]で大きかった。IFは標準的な食事と比較してHbA1cのさらなる低下とは関連していなかった[HbA1c -0.11%(95%CI -0.38~0.17%)]。
結論
現在のところ、T2DM患者において、IFは標準的な食事療法と比較してより大きな体重減少と関連し、血糖コントロールにも同様の影響を及ぼすことが示唆されている。
Authors
E. Borgundvaag, Jessica Mak, C. Kramer
Year
2020

